O nama

Zajednica Talijana u Zagrebu (CIZ) je dio Talijanske Unije surađuje sa ostalim Zajednicama i drugim talijanskim institucijama u Hrvatskoj. Osnovana je 2007.godine kada je brojala 75 članova. Trenutno ih imamo 350 podijeljenih na 145 stvarnih članova sa pravom glasa i 205 pridruženih članova bez prava glasa.

Talijani podrijetlom iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, zapadne Slavonije i Italije, koji su zbog obiteljskih ili poslovnih razloga došli u ove krajeve, osjetili su potrebu za udruživanjem.

Djelatnost zajednice je podjeljena u odjele. Trenutno aktivni odjeli su:

  • odjel za umjetnost i kulturu,
  • sport,
  • informatiku,
  • medije (odnosi s javnošću),
  • obrazovanje i školstvo,
  • sveučilište i znanstvena istraživanja te
  • izdavaštvo.

Odbori svih odjela i vijeće redovito se sastaju kako bi dogovorili različite aktivnosti. Predloženi program obuhvaća različite interese pomoću serijala kulturoloških aktivnosti i priredbi, književnih večeri, izložbi, prezentacija, predavanja, izleta, tečaja talijanskog jezika, jezičnih i kreativnih radionica za djecu, projekcija, susreta, sportskih aktivnosti, tematskih večeri te tečajeva talijanske kuhinje.

Ovim djelatnostima može se dodati uređivanje časopisa “Susreti” i ažuriranje nove web stranice.

Sjedište je službeno otvoreno svaki radni dan od 10 do 17 sati za medijateku i knjižnicu. Ima jako puno ideja, ali privremeno sjedište u Palinovečkoj 19 (Vrbani III) u Zagrebu može trenutno realizirati samo neke. Nadamo se da ćemo se u što kraćem vremenu preseliti u novo sjedište kako bi se i druge ideje mogle realizirati.

CIZ je odlučila učvrstiti odnose s domovinom i s drugim zajednicama na ovom području. Pripremamo nove susrete samo za članove, ali isto tako i druge večeri svjetovnog karaktera, otvorene za sve zainteresirane za sudjelovanje kako bi se Zajednici približili članovi institucija, talijanskih tvrtki, ali i strana udruženja te svi građani koji vole Italiju.

Stoga se nadam da Vam se sviđa slogan “Živjeti talijanski” koji obuhvaća ideju da se u potpunosti uroni u identitet koji predstavljaju Talijani u Zagrebu. Takva misija zahtjeva suradnju s talijanskim institucijama. Talijanska unija u Rijeci, Veleposlanstvo Republike Italije u Zagrebu i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu podupiru naše aktivnosti.

Financijsko izvješće za 2017.: Godišnji financijski izvještaji 2017-signed

Financijsko izvješće za 2016.: Financijski izvještaj 2016.

Financijsko izvješće za 2015.: Financijski izvještaj 2015

Financijsko izvješće za 2014.: PR-RAS-NPF 31122014 ZAJ.TAL

živjeti talijanski srce respirare italiano

ČLANSTVO

Kako bi poslali naš član potrebno je ispuniti naš formular na hrvatskom ili talijanskom jeziku, ispuniti GDPR privolu*, vlastoručno ih potpisati i poslati poštom ili nam ih osobno donijeti te uplatiti godišnju članarinu od 150,00 kn za fizičke osobe. Uplatiti se može u sjedištu zajednice ili na broj računa: HR7423600001102191705 otvoren u Zagrebačkoj banci.

* Obavezno ispuniti GDPR privolu jer bez nje ne možete biti član Zajednice.

Formular za upis, upitnik i privola:

Hrvatski

Talijanski