O nama

Zajednica Talijana u Zagrebu (CIZ) je dio Talijanske Unije surađuje sa ostalim Zajednicama i drugim talijanskim institucijama u Hrvatskoj. Osnovana je 2007.godine kada je brojala 75 članova. Trenutno ih imamo 350 podijeljenih na 145 stvarnih članova sa pravom glasa i 205 pridruženih članova bez prava glasa.

Talijani podrijetlom iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, zapadne Slavonije i Italije, koji su zbog obiteljskih ili poslovnih razloga došli u ove krajeve, osjetili su potrebu za udruživanjem.

Djelatnost zajednice je podjeljena u odjele. Trenutno aktivni odjeli su:

  • odjel za umjetnost i kulturu,
  • sport,
  • informatiku,
  • medije (odnosi s javnošću),
  • obrazovanje i školstvo,
  • sveučilište i znanstvena istraživanja te
  • izdavaštvo.

Odbori svih odjela i vijeće redovito se sastaju kako bi dogovorili različite aktivnosti. Predloženi program obuhvaća različite interese pomoću serijala kulturoloških aktivnosti i priredbi, književnih večeri, izložbi, prezentacija, predavanja, izleta, tečaja talijanskog jezika, jezičnih i kreativnih radionica za djecu, projekcija, susreta, sportskih aktivnosti, tematskih večeri te tečajeva talijanske kuhinje.

Ovim djelatnostima može se dodati uređivanje časopisa “Susreti” i ažuriranje nove web stranice.

Sjedište je otvoreno svaki radni dan od 10 do 17 sati za medijateku i knjižnicu (uz prethodnu najavu). Ima jako puno ideja, ali privremeno sjedište u Palinovečkoj 19 (Vrbani III) u Zagrebu može trenutno realizirati samo neke. Nadamo se da ćemo se u što kraćem vremenu preseliti u novo sjedište kako bi se i druge ideje mogle realizirati.

CIZ je odlučila učvrstiti odnose s domovinom i s drugim zajednicama na ovom području. Pripremamo nove susrete samo za članove, ali isto tako i druge večeri svjetovnog karaktera, otvorene za sve zainteresirane za sudjelovanje kako bi se Zajednici približili članovi institucija, talijanskih tvrtki, ali i strana udruženja te svi građani koji vole Italiju.

Stoga se nadam da Vam se sviđa slogan “Živjeti talijanski” koji obuhvaća ideju da se u potpunosti uroni u identitet koji predstavljaju Talijani u Zagrebu. Takva misija zahtjeva suradnju s talijanskim institucijama. Talijanska unija u Rijeci, Veleposlanstvo Republike Italije u Zagrebu i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu podupiru naše aktivnosti.

 

 

VIJEĆE 2023

     Arlant Oskar
     Berner Arlant Tatjana
     Burigo Željko
     Damiani Einwalter Ingrid
     Dapas Daniela
     Filipović Gojo Katarina
     Jagatić Pavić Sandra
     Kapš Gordana
     Koler Hohnjec Adela
     Radović Patricija
     Kozlović Ezio
     Kozlović Ines
     Olivier Marino
     Škorić Pepa
     Marinello Vladimir

 

Financijsko izvješće za 2022.

Financijsko izvješće za 2021.

Financijsko izvješće za 2020.

Financijsko izvješće za 2019.

Financijsko izvješće za 2018.

Financijsko izvješće za 2017.

Financijsko izvješće za 2016.

Financijsko izvješće za 2015.

Financijsko izvješće za 2014.

živjeti talijanski srce respirare italiano

ČLANSTVO

Kako bi poslali naš član potrebno je ispuniti naš formular na hrvatskom ili talijanskom jeziku, ispuniti GDPR privolu*, vlastoručno ih potpisati i poslati poštom ili nam ih osobno donijeti te uplatiti godišnju članarinu od 20 EUR-a za fizičke osobe. Uplatiti se može u sjedištu zajednice ili na broj računa: HR7423600001102191705 otvoren u Zagrebačkoj banci.

* Obavezno ispuniti GDPR privolu jer bez nje ne možete biti član Zajednice.

Formular za upis, upitnik i privola: